Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Christian Bergsten Karlsson

Sidor: 1 2 [3] 4 5
31
Köp och sälj / Re: Nylonwasterinköp - Floda eller fler...
« skrivet: 2007-11-28, 22:56:59 »
Citera
Robert wrote

Det verkar inte bättre Jose. Undrar samma sak.


Christian kan du kolla upp med LSW om vad som hänt med våran leverans? Det har verkligen gått 5 vardagar sedan 6 november.



Jag har utövat aktiva påtryckningar hela tiden men ett problem kommer sällan ensamt och i vårt fall kunde det inte vara mer sant.
De är skickade men fraktbolaget hade något problem eftersom Carlos inte gett dem mitt telefonnummer. Jag väntar för närvarande på svar från Carlos om det. Han är tyvärr inte den som svarar snabbt på mail.

- Christian

32
Historisk kampkonst / Re: Stark & Svag del av svärdet!
« skrivet: 2007-11-27, 06:27:18 »
Citera
Andreas Engström wrote
Felet med det resonemanget är antagandet att svärdets tyngdpunkt skulle utgöra en pivot i en bindning. Det gör den inte. Pivotpunkten är i bindningen helt enkelt där din främre hand greppar svärdet. Det är där som balanspunkten ligger för den hävstång ditt svärd är när du väl står i en bindning. Tyngdpunkten har bara betydelse i själva hugget.


Nu har du läst mer än jag skrivit. Det är naturligtvis ingen pivotpunkt i en bindning. Jag har gjort en mer avskalad modell med svärdet svävande i luften. Varje gång du påverkar svärdet så kommer det att föröka rotera kring sin tyngdpunkt (så länge din påverkan inte ligger i linje med densamma) Det är grundläggande mekanik. Det jag säger är att baserat på var du lägger din kraftpåverkan på svärdet så går det att säga var motsvarande moment uppstår på klingan. (Glöm alla krafter som behövs för att hålla svärdet i luften osv de är inte releveanta för definitonen,. enbart vilka slutsatser man försöker dra av resultatet).

Bidningsyta (träffvinkel), Bindningsriktning och övriga saker du nämner kommer självklart att ha mycket större påverkan än effekterna av mekaniken kring svärdet och stark och svag. Om det råder inget tvivel, och det har jag heller inte hävdat. Jag nämnde aldrig bindningsytor och träffvinklar eftersom de inte är relevanta för det jag säger. Tanken är att du kan få en viss fördel av kunskapen om var du rent mekanskt är stark respektive svag och vad det innebär vid yttre påverkan. Denna kunskapen kommer aldrig att bli mer än udd, en droppe (som får bägaren att rinna över).

Citera
Andreas Engström wrote
Det som verkligen spelar roll i bindningen är längden på din hävstång jämfört med din motståndares. Dvs. avståndet från pivotpunkten till kontaktpunkten med motståndarens klinga.


Precis!
Det faktum att den praktiska pivotpunkten kommer flyttas närmre hjaltet, genom att du håller och svingar svärdet, relativt den rent mekaniska hypotes jag satt är en bisak. Det viktiga är att det finns inget som kan flytta din pivotpunkt längre ut på svärdet, och därav genom att betrakta var stark och svag del hamnar utifrån dig och svärdet så kan du säga att där ditt och svärdets gemensamma mekaniska mittpunkt ligger är en brytpunkt för stark och svag. Även om du har råstyrka, även om du har fördel av bindningsyta m.m. så säger jag att du bör inte agera stark i en bindning utanför denna punkt även om du rent tekniskt på grund av andra faktorer, som du nämnt, mycket väl kan vara starkare. Mekaniskt förlorar du på ett sådant utövande och i längden blir även små skillnader väsentliga. Du ska ju idealiskt kunna strida en trettio strider i rad utan paus. Har du då slösat energi på vägen så...

Det faktum att jag nämnde ytterligare potentiella effekter, även om de liksom detta. har liten påverkan kan vi lämna för tillfället. Kunskapen om dina egna begränsningar, mekaniskt, är det viktigaste. Du bör kunna uppskatta din motståndares motsvarande begränsning och om han sedan väljer att överskrida den så är det bara till din fördel (i längden).

33
Historisk kampkonst / Stark & Svag del av svärdet!
« skrivet: 2007-11-26, 16:51:16 »
Hej!


Jag läste lite om svärdets starka och svaga del och lite tankar poppade in i min skalle. Dessa beror delvis på definitionen av var brytpunkten mellan stark och svag ligger på ett svärd med en specifik användare.


Först inför jag begreppet "greppets tyngdpunkt". När du greppar svärdet lägger du din kraft på svärdet i två punkter (vanligtvis). En punkt för var hand. Dessa krafter kan sammanställas till en gemensam kraftutövning på hjaltet på en position som står i relation till den kraft som respektive hand utövar på svärdet. I normala fall uppskattar jag att den hamnar i den "nedre" kanten av den primära handen.


Gränsen mellan stark och svag bör ligga lika långt framför svärdets tyngdpunkt som "greppets tyngdpunkt" ligger bakom. I den punkten kommer, om man förenklar svärdets tyngdpunkt till en pivot, kraften du lägger in att vara identisk. Längre ut får du ut mindre än du lägger in.


Baserat i denna hypotes så bör du ha en större del stark yta på svärdet om du har ett bredare grepp. Vidare så bör en muskulös person som fäktas mot en muskelsvag person ha lättare att hamna i stötsituationer vid bindning och i omvänt förhållande så bör du ha lättare för hugg. (Bortsett från ren muskelverkan så bidrar detta till att förklara varför en stark person kan fäktas likvärdigt, en svagare person, med ett tyngre/större vapen.)


Naturligtvis är konceptet mycket mer komplext än jag förklarat här. Jag har dock försökt hålla mig något förstålig. Rent praktiskt innebär hypotesen att om du bedömer motståndarens svärd, grepp och styrka innan striden så kan du avgöra ungefär var han är svag respektive stark och utnyttja den kunskapen i "striden". Dessutom med samma bedömning på dig själv ser du var det är meningslöst att försöka vara stark eftersom du ändå förlorar på det.


Jag uppskattar att brytpunkten kan variera i position med upp till ett par decimeter från en person till en annan.


Era tankar?


- Christian


PS.  Jag undvek ordet "Mittel" eftersom jag är osäker om det avser klingans mitt eller den brytpunkt jag beskrivit.  DS

34
Anders. Jag, läser och tolkar böcker bäst jag kan utifrån min ringa kunskap, och håller i mångt och mycket med i det du säger. Låt mig dock försöka återgå till vad tråden var avsett att göra från första början.

Tanken var att beskriva en teknik så att vi förstår vilken som avses och sedan ge den något namn eller annan referens som man kan använda i inlärningen. Att behöva beskriva tekniken varje gång man skall använda den eller prata om den är besvärligare än det behöver vara. Med givna namn för teknikerna (förankrade i manuskript eller ej) blir de lättare att lära sig och lättare att referera till, vid exempelvis matarövningar.

Jag gav några förslag på namn till Krumpteknikerna, helt tagna ur luften men grundade i vad som sker i tekniken. Jag höll mig dock till tyska.

1. krump-PRELLEN
2. krump-SPRINGEN
3. krump-HEBEL
4. KRUMPSHRANK

Diskutera hur och när teknikerna används görs lämpligtvis efter en grundläggande kategorisering som ovan.
Naturligtvis kan man diskutera vilket som är den bakomliggande tekniken och vad som är en varianter av den men så länge man kommer igång så tror jag det ger sig.

- Christian

35
Köp och sälj / Re: Hatch CRT100 kravallhandskar beställning
« skrivet: 2007-11-19, 21:56:58 »
Citera
Andreas Engström wrote
Argh. Nej, tyvärr inte. Jag hoppas att jag/vi inte blivit blåsta. Har mailat igen och bett om uppdatering. Snart är det väl dags att försöka ringa eller nå dem på annat sätt om de inte hör av sig.

De sa för typ nästan två veckor sedan att de hade skickat iväg grejerna. Jag har då inte fått något. :-P



I min erfarenhet kan markpost ta längre tid än två veckor, speciellt om det fraktas över haven via fartyg.

Har vi blivit blåsta däremot så kommer jag ändå att ersätta dig med min andel. Du skall inte behöva ta emot fulla orkanvindar.

 - Christian

36
Citera
Anders Linnard wrote
Zornhau
2. Mutieren som koncept, är att förvandla svagt till starkt enligt vår tolkning. Ringeck säger att su ska stöta
i en nedre öppning, vilket innebär utsidan av svärdet.
3. Durchwechsel betyder att växla igenom och den vanligaste tekniken är att byta anfallssida, främst med en
stöt, under svärdet. Att skära armen i ditt exempel är en säkerhetsåtgärd. Skulle rekomendera att enbart göra
den när motståndaren för sin spets åt sidan, pga av att du redan hotar ansiktet.
5. Du behöver inte binda starkt. Du gör honom svag när du dublerar ditt hugg. Duplieren betyder dubblering, och
återkommer i ett flertal hugg (alltså snarare princip än teknik).


Tanken var här snarare att beskriva att i zornhauteknikerna använder du angivna koncept. I grundtekniken
använder du dessutom konceptet på mycket specifika sätt. Sedan är det troligt att jag inte tolkat teknikerna
färdigt ännu eftersom jag baserar min beskrivning på en kombination av Samuels instruktioner, texten och egna
observationer. Frågar ni Samuel så får ni veta att jag i alla lägen inte ser saker riktigt på samma sätt.
Angående Zornhautekniker finner jag det intressant i vilka lägen man förespråkar Sucken kontra Durchwechsel. I
båda tekniker krävs att motståndaren binder hårt, genom befintlig rörelse eller styrka, så han försvinner åt
sidan när du tar bort motståndet (d.v.s. svärdet).

Citera
Anders Linnard wrote
Krump
1. Fungerar säkert mot pflug, men framförallt vid inkommande oberhau.
2. Vet inte riktigt vilken teknik som åsyftas
3. Är detta en variant av shrankhut-krumpet?
4. Ärdetta attacken som helt går under svärdet och slutar i ett hugg på motståndarens vänstra sida?


1&2: Nummer två är i princip en variant av nummer ett där du, om du har snabb rörelse framåt, utnyttjar den för
att springa förbi motståndaren efter hugget och snittar honom därmed vid passagen. I nummer två trycker du
svärdet framför dig och därav blir sanneggen framåt den naturliga fortsättningen för ett långt snitt vid
passage. I ettan voltar du runt och, i viss mån backar du in (överdrivet uttryckt) med snärtande snitt. Tvåan är
farligare eftersom du avlägsnar dig med ryggen mot motståndaren. Har du lyckats är det inget problem men vid
misslyckande... Därför gör man den enbart, som jag förstår det, om du rör dig snabbt och kraftfult framåt i
förhållande till motståndaren.

3. Det tror jag inte. Som jag förstår det så använder du en roterande rörelse (knopp relativt kors) så att du
använder ditt svärd som hävstång för att häva undan motståndarens svärd, med en kontrollerad snärt, oh hamar i
läge för ett oberhau från din vänstra sida (för högerhänta). Eftersom motståndarens klinga redan är "ur spel" så
utför man naturligtvis ett oberhau.

4. Jag är inte helt säker på vad du menar med "helt under svärdet" men det kan kanske beskrivas så. Du håller ju
ditt svärd under/innanför motståndarens svärd och låter attacken fortsätta längs ditt svärd neråt och åt sidan
(ngn form av shrank-styrning från din sida). När motståndarens svärd är långt ner och inte hotfull (relativt din
attack), släpper du och roterar runt för ett hugg mot motståndarens vänstra sida.

Citera
Anders Linnard wrote
Zwerch
2. Är det en stöt som avses?


Nej. Du tar ett steg fram och åt sidan för att förlänga det ursprungliga hugget runt motståndarens svärd och
hugger in i motstånderens sida eller baksida ( helst huvud naturligtvis). Du kommer naturligtvis inte ha samma
styrka som i en reguljär zwerch-träff, varvid lite snittande kan vara lämpligt. En stöt kan jag dock inte se
komma i spel här eftersom du sannolikt befinner dig för nära för att få runt svärdet för en sådan manöver.

Citera
Anders Linnard wrote
Bra initiativ. Men det är svårt att beskriva saker i text så att det blir begripligt. Det kommer med jämna
mellanrum förfrågningar om att vi ska döpa tekniker och göra beskrivningar, och jag har alltid dodgat det av
just dessa anledningar. Sedan finns det ett litet aber på lång sikt: det är viktigt att man inte ser teknikerna
som det mest centrala, utan fuhlen och förståelsen bakom varför man gör teknikerna och deras principer i
systemet som helhet. Vilket så klart är ännu svårare att skriva ner. Men strunt i det, bra jobbat! :)
/Anders


Visst, men behöver du inte ett mått av förståelse för grundtekniker för att få ut något av fülen och systemet i
helhet. Börjar man att lära sig de grundläggande teknikerna och de mest grundläggande användningsområdena och
lär sig dem så har man en bra grund för att vid fülen känna av vilken grundteknik motståndaren kan tänkas
utföra. Först då tror jag att helhetsperspektivet kan börja falla på plats på mer än det teoretiska planet.  
Ursäkta att jag säger det, men det känns lite som du försöker bygga ett hus genom att sätta upp panel och pannor
innan du byggt ramen de skall sitta på. På så vis får du en hög med träplank och tegel. Du är helt enkelt för
bra själv, och har kommit förbi problemet.

Initiativet är egentligen Samuels och han bör ha erkännande för det. (Sedan att han är för upptagen eller lat
för att lägga upp denna tråd själv är en annan femma!   ;-) hehe.)

Angående att dela upp tråden i fler mer specifika trådar. Det kan säkerligen underlätta diskussionen om
individuella tekniker och det kommer definitivt att minska uppsatsskrivandet (hehe) men jag tror även det blir
lättare att förbise de fall där man kan beskriva en och samma teknik med lite variation utförd i olika
situationer. Det enklaste exemplet är stöt-teknik i zornhau och zwerchhau. Båda bygger på samma princip utifrån
olika förutsättningar. (komiskt nog det helhetsperspektiv jag dissade strax ovanför.).

37
Hej!

För att det ska bli lättare att lära sig och lättare att referera till började vi i Floda idag att kategorisera
de olika tekniker som kan följa efter olika bindningar. Eftersom jag som nybörjare startar tråden, är det
troligt att jag kommer uttrycka mig felaktigt i många fall och i de fall ber jag er rätta mig.
Namnförslag på respektive teknik vore önskvärt (eller framtagande av existerande namn om så finns).


Zornhautekniker.

1. Stöt in när motståndaren är svag och inte skyddar sin centrumlinje i bindningen.
2. Mutieren, när du binder svagt mot starkt. Winden för att få styrka och kontroll avslutad med stöt.
3. Durchwechsel, när motståndaren binder hårt eller parerar en stöt, snärta undan ditt svärd nedåt (motståndaren
försvinner åt sidan) och hugg med sanneggen i underarmsregionen.
4. Sucken, när motståndaren binder hårt eller parerar en stöt, snärta undan ditt svärd uppåt (motståndaren
förvinner åt sidan) och hugg i halsen.
5. Duplieren, när du binder starkt. Tryck undan motståndarens svärd mot honom så hans leder låser sig och du med
kontroll på hans svärd kan snitta/hugga honom i halsen eller sidan. Kan också användas om båda binder starkt om
motståndaren drar bak sitt svärd för nytt hugg. Använd hans moment in i Duplieren. Använd inte om motståndaren
förblir stark.


Krumphautekniker. (Ej de olika krumphauvarianterna, endast tekniker)

1. Motståndaren i Pflug. Låt hugget studsa på motståndarens svärd upp mot halsen (steg fram) och snitta med
falskeggen. Efter snitt, volte och backa bort med motståndarens rygg förhoppningsvis fram och åt sidan. Backa i
någon lämplig gard.
2. Motståndaren i Pflug. Låt hugget studsa på motståndarens svärd upp mot halsen och snitta honom med sanneggen
under förbispringande rörelse. Använd enbart när du har kraftigt moment framåt.
3. Tidig krump mot Oberhau. Du binder starkt. Använd ditt svärd som hävstång och rotera, med en snärt, undan
motståndarens svärd och avsluta med ett hugg ner i hals eller huvud på motståndarens högra sida (om du är
högerhänt).
4. Tidig krump mot Oberhau. Du binder svagt. Låt attacken fortsätta men styr den neråt längs ditt svärd. När
motståndarens svärd är långt ner rotera runt svärdet och hugg i axel/hals/huvud (motståndarens vänstra sida för
högerhänta) med antingen falskegg eller sannegg. Falskeggsattack är sannolikt snabbare men svagare än en
sanneggsattack i denna teknik.


Zwerchhautekniker.

1. Stöt in när motståndaren är svag och inte skyddar sin centrumlinje i bindningen.
2. Motståndaren binder svagt men skyddar centrumlinjen. Ta ett steg fram och fortsätt det ursprungliga zwerchhau
in och Hugg/snitta. Du rör här ditt svärd i rotation runt hans för att nå träffytan.
3. Du binder starkt mot hårt. Använd korset och slå undan motståndarens svärd nedåt och åt sidan (utnyttjar
motståndarens kraft i bindningen) och rotera runt ditt svärd i en sanneggsattack i motståndarens högra övre
öppning (lämpligtvis halsen).
4. Motståndaren binder svagt (längre avstånd). Tryck runt svärdet så falskeggen kommer mot motståndarens högra
sida, ta ett snabbt långt steg och hugg/snitta framåt och åt ditt höger. Om möjligt fäll motståndaren över ditt
ben.
5. Motståndaren binder svagt. Tryck motståndarens svärd neråt samtidigt som du roterar ditt svärd (i en oxe till
plog liknande rörelse) så du kan hugga med sanneggen in i motståndarens högra övre öppning.(En Duplierenteknik)

6. Kontring mot zwerchau: När motståndaren efter bindning fortsätter med en zwerch mot andra sidan relativt
bindningen. Tag ett passvolte bort från motståndarens zwerch och hugg mot underarm, eller om möjligt huvud med
en egen lägre zwerch eller lämpligt oberhau.


Detta är så långt vi kommit hittills. Shielhau och Sheitelhau fortsätter vi sannolikt med nästa söndag.
Har vi glömt något och vad är ett lämpligt namn eller lämplig definition på respektive teknik, så det snabbt och enkelt går att säga vilken teknik man avser?

Några egna förslag.
Krump 1: Krump-prellen
Krump 2: Krump-springen
Krump 3: Krump-hebel
Krump 4: Krump-shrank

38
Köp och sälj / Re: Underarmsskydd beställning
« skrivet: 2007-11-14, 18:16:26 »
Jag har betalat in på ditt konto.

Om du kunde skicka med mitt par med någon av de som tränar i Floda så vore jag tacksam. Jag har än så länge inte någon möjlighet att komma in till Göteborg under träningstiderna.

Christian Bergsten K.

PS
131,50:- per arm för att unvika skador är i min mening en god affär!
DS

39
Köp och sälj / Re: Nylonwasterinköp - Floda eller fler...
« skrivet: 2007-11-12, 17:14:27 »
Citera
Robert wrote

Tänkte höra om det trillat in ett gigantiskt paket hos dig ännu. Jag har bil denna vecka, så kommer det ingen snöstorm så kan jag hämta svärden för GBG gruppen.




Hej Robert.


Om vi har tur så de kommer denna vecka så blir det sannolikt framåt torsdag, fredag. Jag hör av mig när det beger sig.


Christian

40
Köp och sälj / Re: Information om fäktmask från Leon Paul
« skrivet: 2007-11-11, 16:41:54 »
Citera
Axel wrote

Vad kostade frakten från Leon Paul? Jag har funderat på att köpa någon fäktjacka därifrån, efter att ha sett några på swordfish.



Frakten var i detta fall 25 pund (inkl. VAT). Totalpris 151,21 Pund.
Leon Paul har för övrigt mycket bra information om vad frakten blir när du lägger produkter i varukorgen, samt information om när den då angivna frakten inte stämmer.

Christian

41
Köp och sälj / Information om fäktmask från Leon Paul
« skrivet: 2007-11-11, 15:13:49 »
Fäktmasken är en A280C Specialist Coaching Mask 1600N med A58 Detachable mask padding for sabre coaching.

http://www.leonpaul.com/acatalog/Coaching_masks.html

Mina egna efterforskningar ledde mig till denna mask.
Jag pratade även med Leon Paul och förklarade vad masken skulle användas till och även de rekommenderade denna mask

Omkretsen av mitt ansikte är 65cm och jag bär glasögon. Masken jag köpte är i storlek Large och passar i perfekt även med glasögon på.
En sak som kan vara värt att tänka på i detta fall är storleken på ditt huvud i traditionellt avseende.
Mitt skalpmått är 61cm (horisontellt mätt runt huvudet i pannhöjd) vilket är förhållandevis stort. Med enbart masken var det mycket svårt att stänga infästningen bak eftersom jag var för "tjockskallig". Överdragspaddingen förlänger däremot infästningspunkterna avsevärt. Kort sagt har du ett stort huvud rekommenderar jag dig att skaffa överdragshuvan för att lättare fästa masken baktill.

Jag är hittills mycket nöjd med masken och jag ser inget som kan ändra på det.

Christian BK

42
Köp och sälj / Re: Nylonwasterinköp - Floda eller fler...
« skrivet: 2007-11-06, 15:13:42 »
Hej!


Carlos Negredo Villalba (leverantören) skickade mig ett mail idag där han lovade skicka wastrarna denna vecka. Frakttiden anger han till fem dagar så förhoppningsvis så har vi dem under nästa vecka.


Christian


PS


Jose, jag kontaktar dig när jag fått wastrarna för diskussion om vidartransport.


DS

43
Köp och sälj / Re: Nylonwasterinköp - Floda eller fler...
« skrivet: 2007-11-02, 12:26:21 »
Dåliga nyheter!


Jag blev lovad att han (leverantören) skulle skicka wastrarna förra veckan. Idag får jag ett mail som säger att han inte fått knopparna ännu p.g.a att hans leverantör har förseningar.


Att få dem innan eller under Swordfish är således inte möjligt.


Christian


PS


Jose, Kalmar. Vänligen vidarbefordra din adress till mig på något sätt (mail, telefon, forum...) så jag kan ordna med postförsändelse av dina svärd, när de kommer.


DS

44
Köp och sälj / Re: Nylonwasterinköp - Floda eller fler...
« skrivet: 2007-10-26, 07:20:49 »
Citera
Robert wrote

Tänkte bara höra om du vet något mer om leveransen. Är grejerna skickade?



Carlos lovade skicka wastrarna denna vecka! Om inget går fel med frakten så bör vi alltså ha dem innan Swordfish.

Christian

45
Köp och sälj / Re: Underarmsskydd beställning
« skrivet: 2007-10-13, 13:52:27 »
Jag är fortfarande intresserad! Kör!

mvh
Christian Bergsten Karlsson

Sidor: 1 2 [3] 4 5