Göteborgs Historiska Fäktskola

Svenska forum => Köp och sälj => Ämnet startat av: Robin Hedlund skrivet 2009-02-26, 21:14:03

Titel: Gambeson VS. Fäktmästare jacka
Skrivet av: Robin Hedlund skrivet 2009-02-26, 21:14:03
Tjenare


En fråga som riktar sig till er "veteraner" mest. Vilken av gambesonen och "fäktmästar jackan" är bäst?
ta då gärna med både ur kostnads synpunkt, underhåll, bekvämlighet och givetvis skydds förmågan.
Eller finns det ett tredje ännu bättre allternativ??


Mvh Robin
Titel: Re: Gambeson VS. Fäktmästare jacka
Skrivet av: Scott Hellroth skrivet 2009-03-05, 21:38:33
Ett ärligt svar är att vi inte har hittat den perfekta fäktjackan till det vi sysslar med.själv har jag just köpt en ridjacka som jag har på bak och fram. det låter konstigt, javet, men den ser modern och proffsig ut och skyddar hela överkroppen. den kostar 300 spänn på ÖB so why not.ett tipps är att fråga om du får prova och känna på de olika skydden som finns i föreningen och köra på det som känns bäst. Skydd handlar mycket om personliga preferenser.Scott/ som har fått många blåmärken
Titel: Re: Gambeson VS. Fäktmästare jacka
Skrivet av: Axel Pettersson skrivet 2009-03-06, 15:53:24
Det finns massa olika varianter på både fäktmästarjackor och gambesoner, så det värt att titta runt lite. På Schola Galdiatorias forum finns flera recensioner av olika material (kolla länksidorna). Rogers sida www.hroarr.se har länkar till olika försäljare av både gambesoner och jackor.

Oftast är fäktmästarjackorna dyrare än gambesonerna, men de är samtidigt lite smidigara att transportera. personligen tycker jag att de flesta fäktmästarjackor är mycket snyggare än gambesonerna med, smaken är som baken men för att det ska vara kul att träna så ska man trivas med sin utrustning (dvs tycka att man är cool och snygg). Jag har en fäktmästarjcka från Allstar.

För de som läser det här ska tilläggas att de flesta av oss varken har gambeson eller fäktjacka, utan kör på principen att använda minimalt med skydd. Det finns såklart ett värde i att träna med olika typer av utrustning så en fäktjacka eller gambeson är alltid en vettig investering, men ingen absolut nödvändighet. De ser båda väldigt "HEMA" ut dock, och det är värdefullt i sig.
Titel: Re: Gambeson VS. Fäktmästare jacka
Skrivet av: Roger Norling skrivet 2009-03-07, 12:14:33
En poäng med skydd är väl också att det går åt båda hållen? Dvs att det gör att andra kan slå litet mer obehindrat på en? Särskilt för nybörjare kan det nog vara bra, då man har litet mindre kontroll på svärdet. Åtminstone är jag glad att Mikael har sin jacka. :)


Å andra sidan kanske man lär sig att skydda sig bättre om det gör litet ont ibland.


Beroende på vad utrustningen ska skydda mot (stål, nylon, trä) så finns litet olika idéer här:

Flera av oss tittar på dessa