Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Nicolas Gallardo

Sidor: 1 [2] 3 4
16
Köp och sälj / Re: Meyer - art of combat
« skrivet: 2014-11-30, 22:46:52 »
Betalt, det skall vara inne på måndag.

17
Köp och sälj / Re: Att hitta de perfekta benskydden
« skrivet: 2014-11-20, 11:49:53 »
Jag hade så gärna sett knäskydd gjorda specifikt för HEMA.

Biltemaskydden använder jag själv av pragmatiska anledningar. Jag vill inte gå sönder. Dessa skydden är de enda som faktiskt täcker under, på, över och båda sidorna av knät. Fula men idèella.

18
Köp och sälj / Re: Meyer - art of combat
« skrivet: 2014-11-18, 08:03:21 »
Jag ska ha ett exemplar. Två års väntan är snart över.

19
Köp och sälj / Re: Att hitta de perfekta benskydden
« skrivet: 2014-11-14, 22:13:26 »
Sabre mans burden.

20
Jag håller inte med min egen slutsats, skall sägas. Det var en tankerad som slog mig när jag satt och kollade på bilder från div. manualer och kort efter började kolla forumdiskussioner och snack på FB. Det är många faktorer som spelar in och krossar mina argument. T.ex. har jag inte alls nämnt epokaspekten, att förhållandet till avbildningar skiljer sig markant från 800-1300 till 1400-1600. Jag har även gjort en anakronism i jämförelsen om hur samhället från 1700 till idag ser på avbildningar av en individ, som redan nämnt.
 Jag tror bestämt också att de de bilder och den text vi har tillgång till faktiskt stämmer, att det är rätt så att säga.

Överlag verkar det som att för många diskuterar med väldigt breda teser med stöd av argument som kräver väldigt mycket med djupgående analyser för att alls stödja tesen.I en hetsig diskussion på nätet är det som att alla försöker one-shotta problemen och fattar inte hur brutalt ovetenskapligt de går till väga. Det blir för mycket oprecist skitsnack, som lite följer formen av originalposten.

Det är två tankar som slår mig från diskussionssurfandet:

1) Det finns många som tror att det enbart är det som står/är avbildat i manualerna som "får göras". De har uppenbarligen inte fattat att ett svärd är en dynamisk verksamhet och att saker inte alltid går som man vill mitt i en fight. Skall man lägga sig ner och dö för att man inte kan gå in i en position så "som på bilderna" när man landat knepigt i en utväxling? Nej, det tycker iaf inte jag och jag är jävligt säker på att de gamla fäktmästarna inte gjorde det heller.

2) Det är överhängande många som har fått för sig att "de gamla mästarna" kunde något om svärd och fäktning som vi omöjligen kan komma att känna i dagens samhälle. Sådant som att leva under dödshot, att slåss till döden, att dra ut i fält och faktiskt döda är viktig att förstå för att vi i dagens kontext inte har de premisserna. Att hålla det i tankarna tillåter oss att försöka nå säker fäktning(som i att skydda sig ordentligt, inte enbart för att minska skaderisk).
Men utöver detta? Var de snabbare? Smartare? Dummare? Hade de bättre utrustning? Input random idiotargument om att de kunde allt bättre än vi någonsin kommer att kunna.
Det är som att säga att de gamla grekerna minsann visste hur demokrati skulle skötas. Right.

21
Tes: OM det är avbildat/skrivet i materialet, SÅ är detta det enda och bästa sättet att utföra en teknik.

Tesen är baserad på två argument.

Arg. 1: de växte upp med svärd, ergo de visste hur vapnet användes(det är "naturligt")
Arg. 2: de har bevisligen använt vapnet i strid, ergo teknikerna som finns i materialet måste därför fungera.

Genomgång av argumenten:
Arg.1 är troligtvis sant. Skall en tro forskning och historieskrivningen så var vapen vanlig allemansägo.  Alla hade tillgång och i viss mån var alla tvungna att ha ett vapen och kunna använda det.
MEEN, argumentet håller inte ställt mot tesen. Bara för att jag växt upp med en fotboll och tvingas spela fotboll betyder inte att jag har bollkänsla eller ens utvecklar en sådan. Bara för att jag växt upp med gatuslagsmål betyder inte att jag automatiskt fattar hur jag effektivt blockar med armen eller flyttar på huvudet eller någonsin lär mig det även om någon visar mig. Jag kan vara en total idiot och råka vara den rika som fick mig själv avbildad.

Arg.2 är nog också sant. För om arg.1 stämmer så måste i alla fall NÅGON har blivit riktigt jävla duktig och de tekniker de förde vidare måste ha varit effektiva sådana.
MEEEN, likaså kanske någon inte alls var så bra men ändå var rik nog att avbilda sig själv poserandes med ett svärd.

Så vi verkar ha ett start motargument mot båda huvudargumenten:
Motaarg.1: Att vara faktiskt duktig med svärd, vare sig genom fallenhet, erfarenhet eller träning innebär inte att man hadde råd att avbilda sig själv i positur eller skriva ned sina tekniker. Det kan lika gärna ha varit en rik tönt som ville se tuff ut och visa upp sig.

Som stödargument för mitt motargument vill jag göra en liknelse till modern tid: Tränade välbergade soldater såväl som fattiga kriminella och idioter med för mycket pengar poserar med vapen i hand och håller vapnen på uppenbart fel sätt. Varför? Jo, för att posera. Inte för att det hålls så vid faktiskt bruk, men för att det är jävligt tufft att posera.

Med dessa argument och motargument, är det rimligt att säga att (vissa) avbildningar lurar oss? Att fäktarna bara poserar och visar upp grejer som kan göras men som inte nödvändigtvis funkar?

22
Köp och sälj / Re: Utrustning säljes
« skrivet: 2014-11-02, 13:09:45 »
Grattis med utøkningen i familjen Anton!

23
Köp och sälj / Re: Köpes: Handskar och mask
« skrivet: 2014-10-03, 13:20:18 »
Skillnaden på Regenyeifedrar av generation 2.0 och 2.1 är väldigt liten. Kort sagt är den senaste modellen pyttelite tyngre för att den har mer vikt mot spetsen(så att den inte går av hela jävla tiden), den är pyttelite längre(1-2cm) och pommeln är pyttelite större(för att väga upp för längden).

24
Tillkännagivanden / Re: Kvällsakademi 10/10
« skrivet: 2014-09-29, 13:33:26 »
Jag också!

25
Historisk kampkonst / Re: HEMA i St Petersburg
« skrivet: 2014-09-22, 13:09:35 »
Promogruppen med Julia i spetsen har smakat på tanken redan, tror det lades på is tills reglerna vart klara.

Är reglerna klara?

26
Historisk kampkonst / Re: HEMA i St Petersburg
« skrivet: 2014-09-19, 15:31:23 »
Så kul att det finns lugna HEMA-klubbar i ryssland. Iof är det St Petersburg, det kanske räknas mer som europa.

27
Köp och sälj / Re: Handskar
« skrivet: 2014-08-28, 22:24:55 »
Verkar inte så. Som vanligt ær det billigare nær fler bestæller. En grupp på 5 får ner priset till inkøpspris(lite under 1400) plus en femtilapp. Fiskar man lite och sæger att det ær GHFS som bestæller kan det sækert dras 10% på det.

28
Tillkännagivanden / Långsværd G-kurs - Torsdagstræningen!
« skrivet: 2014-08-27, 17:31:30 »
Långsværd grundkurs, hør upp!

Från och med imorgon 28/8 och var vecka framåt tills annat bestæms, føregår all torsdagstræning på Bohusgatan 15. Byggnaden ær granne med Bergakungen, Munkebäcksgymnasiet och hæktet. Nærmaste spårvagnshållplats ær Ullevi Sødra. 10 minuter att gå från avenyn, 10 minuter från korsvägen, om ens det.

Ingång sker via entrèn dær det står 15 med riktigt stora siffror. Før morgondagen, ring 0736 935191, om dørren skulle vara låst/ni tappar bort er i byggnaden.

Dørren går automatiskt i lås kl18.00, så se till att vara i tid.

Gløm inte vattenflaska och inneskor!


Mvh

//Nico
Ordførande

29
Tillkännagivanden / Träning under påsklovet v16!
« skrivet: 2014-04-11, 20:10:51 »
GHFS har träning under påsk, ersättningslokal är ordnad!

Träningen blir på Bohusgatan 15 inne i Göteborg. Dagarna som gäller är tisdag 15e kl19-22, onsdag 16e kl20-22 och torsdag 17e kl19-22.

Många tack, applåder och kramar till Kasper Aase som lyckades ordna lokal till både sportlovsträningen OCH påskträningen denna terminen.

Grymt!

//Ordförande och GHFS styrelse

30
Tillkännagivanden / Re: GHFS Fight Night!
« skrivet: 2014-03-25, 12:03:03 »
Kommer med tjej+barn och en bekant(kanske två) som vill titta på!

//Nico

Sidor: 1 [2] 3 4