Christian Bergsten K wrote
Nu har du läst mer än jag skrivit. Det är naturligtvis ingen pivotpunkt i en bindning. Jag har gjort en mer avskalad modell med svärdet svävande i luften. Varje gång du påverkar svärdet så kommer det att föröka rotera kring sin tyngdpunkt (så länge din påverkan inte ligger i linje med densamma) Det är grundläggande mekanik. Det jag säger är att baserat på var du lägger din kraftpåverkan på svärdet så går det att säga var motsvarande moment uppstår på klingan.
Men i vilken situation menar du då att detta är intressant? Det spelar i princip ingen roll alls i bindningen, och har därmed egentligen ingenting med stark/svag att göra. Det är begrepp som spelar roll i en bindning, inte annars.
Lite mer väsentligt vore det i en diskussion om huggmekanik.
Bidningsyta (träffvinkel), Bindningsriktning och övriga saker du nämner kommer självklart att ha mycket större påverkan än effekterna av mekaniken kring svärdet och stark och svag. Om det råder inget tvivel, och det har jag heller inte hävdat. Jag nämnde aldrig bindningsytor och träffvinklar eftersom de inte är relevanta för det jag säger. Tanken är att du kan få en viss fördel av kunskapen om var du rent mekanskt är stark respektive svag och vad det innebär vid yttre påverkan. Denna kunskapen kommer aldrig att bli mer än udd, en droppe (som får bägaren att rinna över).
Små faktorer kan man ju prata om hur länge som helst. Vädret är också en faktor. Svärdens längd. Svärdens slipning. Markens lutning och beskaffenhet. Vilka skor du har. Vilka skor din motståndare har. Var solen står. Hans och din motivation och humör. Vem av er som sovit bäst natten innan. Vilken typ av kläder ni har på er (begränsar de rörligheten? skyddar de något mot ett snitt?) Det finns oändligt mycket som spelar in, och det tjänar inte mycket till att lägga tid på att utvärdera faktorer som har så liten betydelse att de i 99% av fallen drunknar i andra, mycket viktigare, faktorer.
Keep it simple. Tänk på det som
verkligen spelar roll. Allt det andra hinner du ändå aldrig fundera över i en fajt. Speciellt inte i en "riktig" situation med skarpa vapen och en motståndare som faktiskt vill döda dig. Aven om vi väl troligen och förhoppningsvis aldrig kommer att faktiskt hamna i en sådan tycker jag personligen att det är det man bör träna för.
Det faktum att den praktiska pivotpunkten kommer flyttas närmre hjaltet, genom att du håller och svingar svärdet, relativt den rent mekaniska hypotes jag satt är en bisak. Det viktiga är att det finns inget som kan flytta din pivotpunkt längre ut på svärdet, och därav genom att betrakta var stark och svag del hamnar utifrån dig och svärdet så kan du säga att där ditt och svärdets gemensamma mekaniska mittpunkt ligger är en brytpunkt för stark och svag. Även om du har råstyrka, även om du har fördel av bindningsyta m.m. så säger jag att du bör inte agera stark i en bindning utanför denna punkt även om du rent tekniskt på grund av andra faktorer, som du nämnt, mycket väl kan vara starkare. Mekaniskt förlorar du på ett sådant utövande och i längden blir även små skillnader väsentliga. Du ska ju idealiskt kunna strida en trettio strider i rad utan paus. Har du då slösat energi på vägen så...
Hm. Nej tack. Jag vill leva, och för den sakens skull måste motståndaren oskadliggöras. Och jag struntar faktiskt högaktningsfullt i om jag slösat en Joule energi eller två på vägen.
Kan jag sätta svärdet i huvudet på motståndaren
gör jag det. Oavsett om det "slösar energi" eller inte. Resultatet är att jag lever och han är död, och energin var därmed i mitt tycke väl spenderad.
Jag lovar dig att den dag du står i bindning med skarpa svärd mot en vrålande halvbärsärk med hatet lysande ur ögonen kommer inte du heller att fundera över att spara lite energi. Döda honom. Fort. Herre jösses.
Det enda tillfället när man
möjligen skulle fundera i sådana "energisparar-banor" är i ren sportfäktning, i en sparringturnering eller liknande. Och det tycker jag personligen är rätt ointressant. Jag studerar hellre fäktningen som en rent pragmatisk överlevnadskonst. Mer Ringeck än Meyer/Sutor, om du förstår vad jag menar. Meyer är intressant han också, men grundfilosofin åtminstone jag är ute efter är den från den tidiga fäktningen, på liv och död.
-Engström