Författare Ämne: Köpguide för fäktmästarjackor  (läst 3826 gånger)

Utloggad Axel Pettersson

 • GHFS tränare
 • Hero Member
 • *****
 • Antal inlägg: 3252
 • tränare f-grupp långsvärd
  • Visa profil
Köpguide för fäktmästarjackor
« skrivet: 2011-02-20, 17:20:52 »
Jackor
En fäktmästarjacka är ett väldigt bra plagg att ha på sig för sparring (och vanlig teknikträning med för den delen) med stålvapen, och vid tävling med stålvapen är det obligatoriskt. Många HEMA-utövare använder sig av sportfäktartränarnas jackor. "fäktmästarjackor" som har mer vaddering än en vanlig sportfäktningsjacka. Eftersom fäktmästarjackorna är gjorda för sportfäktare och sportfäktarna sällan rör armarna över huvudet, har vissa modeller lite sämre rörlighet i armarna än vad som skulle vara önskvärt, köp en storlek större än vad du skulle haft normalt så minskar det problemet väsentligt (och du får dessutom mer plats för eventuella extra skydd som du vill ha under jackan.


Många HEMA-utövare använder fortfarande gambesoner, ett historiskt plagg. För träning i GHFS vi rekommenderar att man hellre köper en fäktmästarjacka eller motsvarande istället för en gambeson då gambesoner dels ofta har dålig knäppning eller andra öppningar som lämnar luckor där en svärdspets kan tränga in, och dels ser jackorna snyggare ut (och känner man sig snygg så tränar man oftare). Undantaget är om man tränar med en grupp som tränar rustad strid, då behöver man en gambeson som basplagg under rustningen.I dagsläget behöver alla jackor i den här listan kompletteras med underarms/armbågsskydd (vanliga crosskydd på biltema funkar utmärkt) samt halsskydd (kan köpas av GHFS), en del kan behöva ett extra bröst/revbensskydd i plast, dessa kostar runt 100-lappen (kan också köpas av GHFS).
Allstar leather coaching jacket ("             leather vest with 2 sleeves")
Ett bra plagg, helt i läder vilket är varmt och i början stelt, men lädret slits heller inte av svärd med jack i eggen. I jackan finns vaddering av modell utklippt skumgummi som sitter i fickor på insidan, man kan alltså ta ur skumgummit om man vill köra med mindre skydd eller vädra jackan. Kostar ca 2000kr. Den går att beställa antingen med dragkedjan i ryggen eller vid sidan av bröstet. Vid sidan av bröstet är snyggast och smidigast, men då finns ingen skumgummivaddering på den sidan dragkedjan är på, det tar dig en kvart att sy eller limma dit lite eget skydd med hjälp av liggunderlag och kardborreband. Den snyggaste jackan på marknaden.


Länk: www.allstar.de/index.phpLeon Paul's fencing coach jacket
Billigare än Allstars, och med bättre rörlighet i armarma. Till skillnad från Allstarjackan har Leon Pauls version inget uttagbart skydd, utan består av tjock syntetiskt tyg (man kan om man vill köpa ett extraskydd av läder som sitter med kardborre över jackans framsida och skulderblad). Armarna är vadderade till skillnad från Allstarjackan, men behöver ändå kompletteras med underarm/armbågsskydd. Lite billigare än Allstar, och snygg. Har dragkedjan på ryggen. Det är den här Anders Linnard har, så är ni sugna be honom att få titta på den.


länk (utan extra läderskydd): www.leonpaul.com/acatalog/Full_Body_Coaches_Plastron.html


länk (med extra läderskydd): www.leonpaul.com/acatalog/Leather_Faced_Full_Body_Coaches_Plastron.html
PBT fencing coach jacket

Billigaste fäktmästarjackan, är som Leon Pauljackan gjord av ett tjockt tygmaterial, möjligtvis lite mindre vadderad än Leon Paul. Har dragkedjan på sidan av bröstet vilket är ett plus. Väldigt prisvärd på runt 80-100 euro. Vid behov kan den kompletteras med ett bröstskydd i plast. PBT ska tydligen ha instruktörsrabatt, så fejka att du har en egen grupp, eller be din tränare köpa åt dig.


Länk: shop.pbtfencing.com/fencing-equipments/fencing-coaches-gears/details-of-coach-jacket-made-of-the-strongest-textile-padded-extra.html


Uppdatering: Vi beställde jackorna från PBT, och de är för tunna för den typen av stålsparring med långsvärd som vi kör i GHFS. För nylonsparring eller för rapir, sabel och liknande är de däremot alldeles utmärkta. De har också fördelen av att kragen är nedvikt så de den stoppar stötar som glider upp längst bröstet.
Costumbres medieval short fencing jacket (ej tillgänglig än)
En jacka som är gjord specifikt för historisk fäktning, och har därför bättre rörlighet i armarna än fäktmästarjackorna. Ser helt OK ut, och har en krage som är övervikt vilket är fantastiskt bra då stötar som glider upp längst bröstet fastnar i kragen istället för att riskera att fortsätta upp mellan jackan och fäktmasken. GHFS håller på att tillsammans med Costumbres medieval ta fram en jacka som har dragkedja istället för knappar vilket tar bort "gambesonproblemet" med luckor i knäppningen och som har tillräckligt med vaddering på rätt ställen. Går att beställa i olika färger och kan skräddarsys efter dina egna mått, men finns alltså inte ute på marknaden än (jackan som finns på deras hemsida är en variant med knappar och för lite vaddering, förhoppningsvis kommer den nya modellen ut snart).


Länk till tillverkaren:www.costumbresmedievales.com/tienda/index.php


WRT-jackan (ej tillgänglig än)
WRT-jackan är en ny jacka som GHFS håller på att ta fram tillsammans med ett företag som tillverkar kravallutrustning, vi återkommer med mer info om den jackan snart.
"When in doubt, escalate beyond all reasonable expectations."

Utloggad Axel Pettersson

 • GHFS tränare
 • Hero Member
 • *****
 • Antal inlägg: 3252
 • tränare f-grupp långsvärd
  • Visa profil
Re: Köpguide för fäktmästarjackor
« Svar #1 skrivet: 2011-04-25, 16:44:51 »
Uppdatering: jag har pratat med Toke från klubben Hammaborg i tyskland som har en annan jacka och plastron (kurtka standard f3 och plastron f3 2008) från Academia Broni, han sa  såhär om dom:

"in my eyes they are great. lighter than the allstar leather jackets,  better movement with the same or better protection. but i think you  sweat a bit more, because with wearing the plaston over the jacket stops  the ventilation. its for both, with shipping about 240?."


han köpte alltså två plagg, en jacka och en plastron/väst som han har på sig samtidigt, du hittar dom här (allt på polska): www.akademia-broni.pl/submenu-24,protektory.html
"When in doubt, escalate beyond all reasonable expectations."