Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Max Johansson

Sidor: [1] 2
1
Historisk kampkonst / Syntetiskt Baskethilt Sword
« skrivet: 2011-09-06, 15:35:01 »
Såg precis att Purpleheart Armoury har släppt sitt senaste syntetiska sparringsvärd, Baskethilt Sword, för 62 dollar.


Kanske kan vara nått av intresse så här är en länk till sidan http://www.woodenswords.com/WMA/Synth...


Är ju en modell av ett skottskt bredsvärd egentligen men kanske kan funka bra både för de som gillar lite senare svärd och bucklarstrid eller sabelfäktning. Vet inte om det finns någon här som har nån böjelse för skotska bredsvärd men men :P

2
Historisk kampkonst / Re: Sabelfrågor
« skrivet: 2011-08-28, 03:41:03 »
Då har man införskaffat en sabel då :) Det blev en svensk kavallerisabel M/1893 gör gruppbefäl och meniga. Inköpet gjordes självfallet på årets eminenta Möllerödsdagar tillsammans med ett Järnkors av 2:a klass anno 1914. 1700:- för sabeln och 520:- för järnkorset. Lite svårt att få plats med sabeln i Pansarvärnskanonvagnen dock :P

3
Historisk kampkonst / Re: Sabelfrågor
« skrivet: 2011-06-30, 18:04:28 »
Tackar, det hade vatt riktigt kul :)


Åker dock till Frankrike i morgon och blir borta fyra veckor så jag får vänta med att leta sparrpartner tills jag kommit hem igen.

4
Historisk kampkonst / Re: Sabelfrågor
« skrivet: 2011-06-29, 15:10:23 »
Ska ta och kolla in det :) Har ju än så länge ingen lokal förening här i Hässleholm att träna med. Så jag får börja med att skaffa in vad jag kan tänkas behöva och sedan leta upp någon med liknande intresse innan det kan bli tanke på att börja sparra.

5
Historisk kampkonst / Re: Sabelfrågor
« skrivet: 2011-06-29, 14:24:49 »
Intressant :) För jag har nämligen inte hittat några trä- eller nylonwaster i sabelform.Däremot har jag ju sett Hanwei's sablar. Fanns en amerikansk webbshop innan som hette Noble Armory som gjorde olika svärdstyper för sparring. Dock var det med aluminiumklingor. Men de hade bland annat en huggare och en kavallerisabel av den typ som var populär bland hussarerna under Napoleonkrigen. Dock verkar det som de har kursat eller nått.

6
Historisk kampkonst / Re: Henwei's Practical - vad duger de till?
« skrivet: 2011-06-29, 02:58:33 »
Ja jag har sett de har en del rapierer, bland annat en kopia på Gustav II Adolfs. Tror det var den han bar när han stupade vid Lützen. Dock inte helt 100.


Har även köpt en skarp tysk skyttegravsdolk model vk2 som kommer från Hanwei. Med köpt på Bavelins. Har den inte i stridsvästen för där har jag en orginal Böker Grabendolch M/1915 men den funkar utmärkt när jag airsoftar som tysk eller när man är B-styrka på övningar.

7
Historisk kampkonst / Re: Gladius, Scutum, svärd och sköld
« skrivet: 2011-06-29, 02:52:57 »
Kan tänka det!


Måste erkänna att man blev lite suget att skaffa sig en sabel efter man känt på de vi har på muséet hehe


Mycket man vill ha här i världen!


Men vad använder ni för sablar när ni sparrar med varandra?

8
Historisk kampkonst / Hanwei's Practical - vad duger de till?
« skrivet: 2011-06-28, 15:41:26 »
Mina första bluntade stålsvärd jag köpte för några år sedan är Hanwei's Practical Viking och Practical Knightly. Tänkte höra med er här som har lite mer erfarenhet om olika klingor och liknande vad ni har för erfarenheter v Henwei's svärd. Duger de att sparra vettigt med?

9
Historisk kampkonst / Re: Gladius, Scutum, svärd och sköld
« skrivet: 2011-06-28, 15:03:21 »
En mycket trevlig man det! Före detta överstelöjtnant och gammal T4-officer. Dock är mig veterligen samtliga sablar vi har på muséet oslipade. Om jag ine har fel för mig så var tanken att de inte skulle slipas förrän i händelse av krig. Har för mig Peter berättade det.

10
Historisk kampkonst / Re: Gladius, Scutum, svärd och sköld
« skrivet: 2011-06-28, 04:53:27 »
Det är vår ordförande Peter Alf du ska prata med i så fall :) Han har koll på det mesta vad gäller uniformer och utrustning inom den svenska armén. Han är både ordförande för muséets huvudstyrelse och föreningen jag tillhör, Garnisonsmuseum Hässleholms Vänner.


Enklaste sättet att få tag på honom är via muséets hemsida:

11
Historisk kampkonst / Sabelfrågor
« skrivet: 2011-06-27, 22:19:29 »
Vi har en del sablar nere på Hässleholms Museum, även harnesk och liknande. Kan garantera att vi nog har sabelmanualer med inne i biblioteket. Men dit in har vi stridsvagnsmekare inte nyckel :(

12
Historisk kampkonst / Re: Gladius, Scutum, svärd och sköld
« skrivet: 2011-06-27, 17:25:35 »
Tack för länkarna!


Bajonettfäktningsmanualerbrukar dock inte varanågra problem att hitta! I alla fall inte nyare.Finns en hel uppsjö sådana från mitten av 1800-talet och fram till 1945. Tyvärr får vi ju inte den utbildningen längre inom försvarsmakten. De nya får inte ens ut bajonett längre. Är glad att jag började före vi fick ut AK4B för då fick man bajonetten med :) Enda gången jag dock har använt bajonett i tjänsten var under högvakten.

13
Historisk kampkonst / Re: Gladius, Scutum, svärd och sköld
« skrivet: 2011-06-27, 15:58:29 »
Tack Roger! Ska kolla på stört!

14
Historisk kampkonst / Re: Gladius, Scutum, svärd och sköld
« skrivet: 2011-06-27, 15:46:16 »
Tack för infon grabbar :)


Är ju som sagt helt ny inom det här så än så länge sträcker sig bara mina kunskaper över det rent militärhistoriska vad gäller svärdsbruk :)


Men med tanke på den info ni gett mig här så kanske möjligheten finns att träna med värja enligt Karolinskt manér. Vet dock inte vad det finns bevarat i manual- och manuskriftväg därifrån men eftersom det rör sig om 1680- till 1720-tal i styva svängar så finns det kanske mer att gå på. Både Karl XI och Karl XII lade ju stor vikt vid bruket av värja såväl som bajonett. Gavelins har ju komiss-, kavalleri, drabant- och kommendervärjor i sitt sortiment nu för tiden. Vet dock inte hur väl lämpade de är för HEMA.


Vad vet ni om detta?


mvh


Max

15
Historisk kampkonst / Re: Gladius, Scutum, svärd och sköld
« skrivet: 2011-06-26, 20:06:08 »
Tack för infon Roger!


Dock finns det ganska hyfsad information över hur romarna använde gladius och scutom i strid, dock är det i huvudsak när de slogs i formation vilket inte riktigt är praktiskt genomförbart här. Dock vet man att man la mycket tid på att träna legionärerna att slåss även individuellt. Man vet att de fick börja öva med träsvärd (rudis)och sköldar av flätade grenar som vägde dubbelt så mycket som de riktiga gladius och scutum. Man började enligt Vegetius med att öva olika tekniker mot trästolpar. Mot dessa övades hugg, stöt och liknande. Närman övat upp sina färdigheter till godkänd nivå så fick legionären gåvidare och öva man mot man med en kamrat, detta kallades armatura. Dessa övningar var tydligen ganska våldsamma och resulterade ofta i mer eller mindre allvarliga skador och den legionär som inte höll måttet straffades genom att få sämre matransoner tillshan kunnat visa för en officer atthan kunde hålla önskvärd standard. När legionären väl lärt sig bemästra svärdet så övergick man att öva med pilum, romarnas berömda kastspjut. Enliget Vegetius så la man sådan vikt vid vapenträning att man byggde takförsedda ridskolor och träningshallar för att legionärerna skulle kunna träna obehindrat öven under vinterhalvåret.


Hittade en intressant länk som har en kort sammanfattning av det här: http://www.roman-empire.net/army/trai...

Sidor: [1] 2