Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Mattias Moberg

Sidor: 1 2 [3] 4 5 ... 13
31
Köp och sälj / Re: Meyer - art of combat
« skrivet: 2014-11-27, 08:38:14 »
Än så länge har jag bara tagit emot betalning från fyra beställare. Se till att pengarna betalas in till GHFS plusgiro senast måndag.

Jag kommer behöva pengarna in på GHFS konto innan jag kan göra pre-ordern. Det gör viss skillnad av att göra en gemensam beställning. Dels får vi 5-10% rabatt på hela beställningen om vi kommer upp i ett visst belopp och dels ger de fem böcker till priset av fyra. För närvarande  motsvarar rabatten fraktkostnaden och pris per bok blir c:a 280 kr. Men jag skulle vilja ha 300kr  om priset förändras av hur många jag beställer. Överskjutande summa kommer att betalas tillbaka.

Enligt ett styrelsebeslut kan inte längre GHFS ligga ute med pengar för några inköp.

32
Köp och sälj / Re: Meyer - art of combat
« skrivet: 2014-11-24, 13:03:57 »
Jag kommer dra iväg en pre-order måndagen den 1:a December.

Se till att betala 300kr per bok innan dess till GHFS plusgiro 22 28 52-6.
Skriv namn + Meyer i inbetalningen.

33
Köp och sälj / Re: Inköp från KnightShop
« skrivet: 2014-11-21, 00:23:15 »
Jag skulle vilja ha en AP-jacka storlek medium.

34
Tillkännagivanden / Ny träningslokal på Lördagar
« skrivet: 2014-11-19, 10:54:06 »
Vi har inte längre tillgång till Katrinelund på Lördagar. Därför flyttas brottning och sabel till Bohusgatan 15 istället, på samma tider.

Detta gör att det blir betydligt trängre och därför behöver de som vill utnyttja tiden för fri träning fråga respektive tränare snällt innan de dyker upp.

35
Köp och sälj / Re: Meyer - art of combat
« skrivet: 2014-11-17, 21:20:16 »
Du får vänta tills sist. Den skall räcka åt alla.

36
Köp och sälj / Meyer - art of combat
« skrivet: 2014-11-17, 20:50:25 »
Andraupplagan av Jeffrey Forgengs bok: "The Art of Combat: A German Martial Arts Treatise of 1570 by Joachim Meyer" säljs nu till GHFS medlemmar för 350 kr styck.

Beställ dessa genom att maila kassa@ghfs.se och betala in på GHFS PG-konto när ni fått svar.

--------------------
EDIT: Denna förstapost användes tidigare som förfrågan om deltagande i en förbeställning, varför diskussionen nedan blir något irrelevant, när denna post uppdaterats.

37
För att försöka undvika att hamna i polemik med Engström angående demokrati så väljer jag att helt ignorera hans kommentar.

Vad beträffar Nicos observationer på nätforum så håller jag med om att argumentationen oftast är tröttsamt repetetiv. MEN bara för att manualerna inte visar allt så kan vi inte bortse ifrån dem. Jag vill hävda att det enda som skiljer oss från SCA, dog brothers eller BotN, är vårt förhållande till källmaterialet. Ta bort dem eller fritolka dem för mycket och det är inte längre HEMA. Samtidigt finns det många sätt att tolka en manual och man bör inte alltid göra det bokstavligt. På Hroarr finns en bra checklista på vad man skall tänka på när man läser manualer. Bl:a vem skrev den? för vem? i vilket sammanhang?

Sedan tror jag att HEMA behöver ett ganska stort mått av "praktisk arkeologi". Dvs sätt samma verktyg i händerna på dagens människor och ge dem samma förutsättningar och se vad som händer, men gör det helst för att få kunskap om hur det historiska materialet skall tolkas.

HEMA kan vara så väldigt mycket och mycket av nätdebattwrna går ut på att försvara sin egna hållning genom att angripa andra och helt missa att HEMA innefattar båda aspekter.

38
Sedan skall man komma ihåg att tankarna att föreviga sig inför eftervärlden var ganska sällsynt innan humanismen kom och gjorde det rumsrent. Den kom iofs igång under senare delen av 1300-talet men under 14- och 1500 är det fortfarande långt till dagens "selfie"-kultur.

39
Så utifrån dina teser tror jag inte det spelade så stor roll om modellerna var vana fäktare eller inte. Manuskriptets författare har haft en avgörande betydelse på bildernas utformning. Sedan kan Tecknaren göra uppenbara generaliseringar i bilderna, särskilt avståndet mellan fäktarna verkar underligt men man skall komma ihåg att "perspektivet" inom konsten uppfanns i Italien men hade inte hunnit sprida sig förbi alperna än. (Inte innan Albrecht Durrer)

Joachim Meyer är intressant eftersom han själv kommenterar bilderna ugnefär som " Som på bild E men inte händerna fullt så långt ut)

40
Om vi tar Hans Talhoffer, Peter Falkner och Paulus Kal som alla låg bakom illustrerade manualer från 1400-talet, tror jag att det gått till så att mästaren hyr in en tecknare och två modeller. Mästaren arrangerar modellerna så att de står korrekt och håller svärdet rätt. Tecknaren gör snabba skisser utefter instruktioner från mästaren som "tänk på armens vinkel" eller "märk fotens placering" etc. Sedan tar tecknaren hem skisserna och ritar mer detaljerade bilder. I samtliga fall ovan dyker mästaren upp avbildad på någon sida, men aldrig utförande någon teknik själv. I fallet Talhoffer är ansiktena ofta individuellt och uttrycksfullt tecknade så det kan röra sig om verkliga personer, kanske Talhoffers egna elever. Vid de båda andra är ansiktena mer alldagligt och generellt avbildade så vilka de var, var nog utan betydelse.

Ang. Albrecht Durrers fechtbuch så var inte Albrecht Durrer någon fäktmästare på något sätt (vilket en del tror) Staden Nurnberg skulle ge Kejsar Karl V en gåva och eftersom han var en inbiten kampsportare tänkte de skapa en vacker fäktbok utifrån Nurnbergs egna tradition, illustrerad av dåtidens tyskromerska superstjärna. Världsberömd för sina bilder. Albrecht Durrer. Albrecht fick då ett äldre manuskript och arrangerade sina modeller utifrån bilderna i manuskriptet och skapade egna, betydligt mer livfulla illustrationer.

41
Historisk kampkonst / Re: Swordfish workshops
« skrivet: 2014-11-06, 17:32:18 »
Det finns knappt några beskrivningar alls bevarade. Alla listor har utgått ifrån scheman, reklamutskick eller olika postningar på forum. Scheman är så klart de bästa.

42
Historisk kampkonst / Re: Swordfish workshops
« skrivet: 2014-11-05, 19:35:39 »
2009 och 2010 är ofullständiga. Komplett information finns på en gammal dator hemma hos Robert Molin såvida han inte har sparade mail någonstans.

43
Katerinelund är bokad för någon form av event så därför flyttas all träning till Bohusgatan under helgen!

Tillgängliga tider:
Fre 18-20
Lör 11:30 - 15:00
Sön 10 - 18:15

Lokalen är lite trängre så därför är vi tacksamma om man för fri träning väljer tiden 14:00 - 15:45 på söndag då ingen annan kurs pågår.

44
Historisk kampkonst / Re: Swordfish workshops
« skrivet: 2014-11-05, 13:35:17 »
Uppdaterad för 2014. (Värd att klistra?)

45
Tillkännagivanden / Re: Träningstider på Katrinelundsgymnasiet
« skrivet: 2014-10-20, 11:33:25 »
Ni som tränar på "öppet golv" på söndagar får gärna komma redan klockan 10:00 om ni så önskar och inte hindrar stavträningen.

Sidor: 1 2 [3] 4 5 ... 13