Jag har försökt ta reda på lite hur man lämpligtvis tar hand om sitt stålsvärd och kommit fram till att det är något av en djungel.
[/b] Att regelbundet olja in svärdet är naturligtvis väldigt vettigt men lämpligaste metoden, vilken olja och vilket arbetsmaterial är mindre tydligt. Vi använder svärden praktiskt och de kommer att utsättas för fukt och andra problemkällor oftare än ett dekorationssvärd görs så inoljning verkar vara något man inte skall spara in på.
1: Borttagning av gammal olja. Jag har läst flera metoder. Den ena torkar man bara bort oljan med pappersnäsduk eller liknande innan man fortsätter. Den andra är mer genomgående. Torka först av med en mjuk tygbit, strö över oljeabsorberande pulver (ex: talk) och torka bort det med ett mjukt tyg. Några källor säger man kan använda lacknafta eller liknande för att lättare få bort gammal olja.
2: Val av olja: De flesta säger att man skall undvika universaloljor som 5-56 och WD-40 eftersom de inte håller någon längre tid och kan orsaka skador. En lättflytande icke-organisk olja, symaskingsolja eller vapenolja verkar populärt. Specialoljor för ändamålet nämns ofta. Silikonspray har nämnts som fullgott alternativ på några ställen. (Har du lädertäckt hjalt se till att ingen olja kommer på den utan underhåll den med lädervax.)
3: Inoljningen: Inga konstigheter. Applicera olja och stryk ut till ett tunnt lager med längsgående dragningar med en mjuk trasa.
4: Hur ofta: För dekorationssvärd i torr miljö verkar en gång i kvaratalet räcka men i fuktiga miljöer minst en gång per månad. På det sätt som vi använder svärden undrar jag inte om det idealiskt skulle göras efter varje användning men åtminståne en gång i veckan.
Hur man tar bort Rost, Jack och Repor?[/b]
Rost: (när någon klåfingrig gäst tallat på klingan)
Längsgående långa drag med olja och stålull eller märgelduk (scotch-brite) rensar bort ytrost på nolltid tydligen. Att dra en bit koppar över rosten skall också fungera utmärkt eftersom kopparn är mjukare än stålet och således inte repar/skrapar svärdet. Gör rent och olja in när du är klar.
Jack och Repor:
Här är varationen stor och verkar mest bero på personlig preferens.
Metod 1: Använd slipduk i olika grovlekar, Grov till Fin, med långa längsgående drag på respektive yta. Det kommer skapa längsgående fina repor i bladet som blir mindre och mindre ju längre man arbetar och ju finare slipduk man använder. Fortsätt med metallpolish för stål applicerat med märgelduk frenetiskt med långa drag i längsgående riktning. Avsluta med att applicera ett lager fönsterputs och olja in för en fin finish.
Metod 2: Använd en fin metallfil för att fila bort det grövsta i kraftiga jack. Fila i 30 graders vinkel och var försiktig med hur mycket du filar på respektive sida för att inte deformera bladprofilen. Nästa moment innebär att dra svärdet i långsamma längsgående rörelser mot en fin slipsten (30 graders vinkel), utan att applicera något tryck och med koll på bladprofilen. Nästa steg består i att slipa med lite vatten och sandpapper av grovlek 400 eller finare. Applicerina en vattenutspädd vinäger för att det nyslipade området inte skall synas tydligt och olja in. (metoden kan användas för att skarpslipa ett svärd. Det är sannolikt då det är mycket viktigt med vilken vinkel du filar och slipar med.)
Metod 3: Samma metod som för rostborttagning för mindre defekter.
Ingenstans hittar jag dock någon som hänvisar till vilken sorts grovlek av märgelduk som är lämplig för vad och så vidare.
Jag vill ha kommentarer, kritik, förtydliganden etc. på detta. Vilken olja, märgelduk är bäst, Vilken metod är lämpligast etc.
- Christian