Personligen tycker jag att det är så många andra saker som spelar in (vikt, balans, grepplängd, knapptyp) när man väljer ett svärd som passar en att totallängden inte alltid är så himla viktig. Det är mest om man är ovanligt kort (eller lång)som det börjar bli intressant. En personlig tumregel är att ett lagom långt svärd når ungefär till spetsen av bröstbenet. Avviker det väldigt mycket från detta skall man kanske fundera lite på om det är rätt för en.
Det hänger ju också en hel del på ens stil, gillar man att rusa in och brottas är ett långt svärd bara jobbigt, slåss man hela tiden på lång distans och träffar med spetsen är det naturligtvis bättre med ett längre svärd (upp till en viss gräns, förstås)
Vad jag kan minnas säger inga av de tyska tidiga källorna något om svärdslängd. Illustrationer skall man vara försiktig med att övertolka, medeltida illustratörer hade andra idéer om perspektiv och avbildning än vad vi har. Det man främst kan läsa ut av dessa är svärdens allmänna typ (typ av kors, knapp, grepplängd etc).
-Andreas
PS. Så precis som i många andra sammanhang har längden mest betydelse om den är löjligt kort eller groteskt lång. ;-) Och vet man inte hur man hanterar den längd man har är den ändå värdelös.