Författare Ämne: Köpguide för handskar  (läst 3583 gånger)

Utloggad Axel Pettersson

  • GHFS tränare
  • Hero Member
  • *****
  • Antal inlägg: 3252
  • tränare f-grupp långsvärd
    • Visa profil
Köpguide för handskar
« skrivet: 2011-04-11, 09:17:14 »
Nästa del i "köpguide"-serien, fast den här blir rätt kort.


Jag ger rekommendationer för handskar för träning och sparring med stål långsvärd, eftersom det ställer högst krav på bra skydd. För träning/tävling med syntetiska vapen funkar de flesta handskar från lacrosse, bandy och liknande. För rapir och sabel får någon annan ge info, jag tränar inte med något av de vapnen men generellt så kräver de iaf mindre skydd än långsvärdsträning. Köper man någon av handskarna i guiden ger de iallafall definitivt tillräckligt med skydd för alla andra vapen med, så slipper man ha olika par.


GHFS-medlemmar kan köpa vanliga lacrossehandskar av klubben, kontakta Conny. Dessa går såklart att använda för träning med stål långsvärd men man måsta alltid hålla igen lite eftersom dom inte ger fullgott skydd. Å andra sidan är de ofta billigare än handskarna beskrivna nedan, och funkar som sagt utmärkt för träning med vapen i syntetmaterial/nylon.

Nåväl, det finns idag egentligen bara fyra alterantiv som ger fullgott skydd för träning och tävling med stållångsvård; Ensiferhandskar, Wilhelm Schutz handskar, Brine Supercrosse och handskar man gör själv/modifierade lacrossehandskar. Vad gäller det sistnämnda så är det viktigaste att man täcker de glipor som alltid finns i lacrossehandskarna, samt ofta att man förstärker handskarna generellt, gärna med tjockt läder eller plast. Stålhandskar rekommenderas inte, de är tunga, ser inte så snygga ut och är dessutom farliga vid grappling, slag etc. Ofta dyra om man ska få tag på ett bra par med.

Ensifer (pris: 1700 för tumvanten, ca 3000 för fingerhandskarna): I min mening det bästa alternativet idag. All info om Ensifershandskarna finns här: http://www.sparringglove.com/Jag har tumvantemodellen själv och är väldigt nöjd med den, känns tryggt att köra fullkontakt med stålvapen, den är lätt och har väldigt bra rörlighet. Den handsken är också standard i polska HEMA-förbundet, som bara kör med stålvapen.


När du beställer så maila in en scan av din hand (rita runt den med svart penna på vitt papper) så görs handsken i din storlek, förut var tummen för trång men de har fixat det nu.

Wilhelm Schutz handskar: Finns i olika modeller, så man kan anpassa själv efter pris och smak /även om det bara verkar vara en version som syns på länken). Plus i kanten att Wilhelm är svensk, köp lokalt! Generellt sett dock dyrare än Ensifer, finns ingen handske som ger samma skydd för samma pris. Kontakta Wilhelm genom att skriva i forumtråden i länken: svenskahema.forum24.se/svenskahema-ab...

Brine supercrosse: En lacrossehandske som funkar för stålsparring (den har inga glipor i fingerskyddet och hårda plattor på översidan av handen), tyvärr säljs den inte längre utan man får leta runt på internet för att hitta återförsäljare som eventuellt har kvar några i lager. Ärligt talat är det bättre att spara pengarna till någon av de två ovanstående handskarna istället, de ger bättre skydd, är mindre och smidigare och du slipper leta igenom hela internet för att hitta dom. Men hittar du ett par och inte vill lägga ut pengar på någon annan handske så slå till.
"When in doubt, escalate beyond all reasonable expectations."