Scenario
Så långt historien. Vårt återskapande är inte ett återskapande av det historiska slagets alla faser och turer. På många andra platser gör man så, från Bosworth till Azincourt. Det kan dock se lite konstigt ut med tio man som ska föreställa ett regemente. Dessutom tror vi att det är svårt för publiken att hänga med i de ganska komplicerade turer slaget vid Axtorna var. Exakt vad som hände under slaget är det bättre att läsa sig till eller att skaffa sig en uppfattning via skyltar och guider på det historiska slagfältet.
Istället väljer vi att visa en liten strid och ge publiken och de deltagande en stark historisk upplevelse. Vi vill visa på hur de olika vapenslagen fungerade mot varandra och hur stridsmiljön på 1500-talets slagfält generellt var. Scenariot i sig kan därför anses vara typiskt för hur det gick till på slagfält vid den här tiden, och alltså för hur striderna gick till även i Axtorna. Man kan då göra det både mer dramaturgiskt hanterbart och publikt hållbart.
Grundkonceptet för slaget vid Axtorna 2007 bygger på slaget 2006: en svensk artillerpostering (batteriplats) anfalles av en mindre dansk styrka (förlorad hop).
Danska styrkan:
* Majoriteten av infanterister
* Alla handeldvapen
* Orgelbössa
* fanor, standar, trummor etc
* rytteri (15 ryttare på frieserhästar)
*hälften av fullkontaktarna
Svenska styrkan
* alla större kanoner
* Östgötafänikan förstärkt med rekryter
* eventuellt 2 ryttare på nordsvenskar
* andra hälften av fullkontaktarna
Danskt stridsrop: Här Danmark!
Svenskt stridsrop: Gud med oss!
Danska igenkänningstecken: Röda och gula tygband eller motsvarande
Svenska igenkänningstecken: Vita tygband eller motsvarande
Förberedelser
Det är genomgång av slaget på fredag kväll och lördag morgon.
Svenska styrkan sätter upp kanoner, spanska ryttare etc i god tid innan första slaget kl 12.00 på lördagen. Pjäsbetjäning på plats en halvtimme innan. Östgötafänikan samlas nedanför den lilla kullen mitt på fältet, utom synhåll för publiken.
Danska styrkan samlas under respektive anförare nedanför slänten i fältets östra del en halvtimme innan. Styrkan ska hållas gömd för publiken. Fanor, pikar etc hålls fällda.
En mindre avdelning ur danska styrkan ska dock också samlas bakom den lilla kullen mitt på fältet.
Slaget vid Axtorna 2007 består av fyra faser:
Fas1: Spaningsanfall
Spaningsanfall av liten grupp danskar. Slås tillbaka av de svenska kanonerna. Massivt eldöppnande.
De stupade danskarna (nästan alla) hämtas av likvagnen. (För att återlivas utom synhåll för publiken.)
En kurir (kanske till häst) kommer till batteriplatsen för att undersöka varför de skjuter. Han rider iväg efter förstärkningar.
Fas 2: Rytterichock
Svenskt infanteri anländer och ställer upp framför batteriplatsen.
Danskt rytteri ställer upp på linje vid backkrönet.
De anfaller svenskarna som tar emot med fällda pikar.
Som alla ryttarchocker är det psykologiskt och ryttarna vänder strax innan sammanstöt. Svenska fotfolket står kvar obrutet.
Danskarna återsamlas och samma sak upprepas en gång till.
Ryttarna cirkulerar slutligen runt batteriplatsen men lyckas inte få svenskarna att fly. (För att publiken ska få se hästarna på lite nära håll.)
Svenska fotfolket drar sig tillbaka något till höger om kanonerna. (För att de ska kunna skjuta i Fas 3)
Fas3: Uppmarsch under beskjutning
Danska huvudstyrkan marscherar upp. Ställer upp på en lång linje vid backkrönet.
Danskarna avancerar under beskjutning från kanonerna fram till grusvägen. Många stupade under kanonaden (försök samordna stupandet med elden från de svenska kanonerna, så att några faller vid varje skott.)
Danskt lätt artilleri skjuter också från danskarnas vänstra flank. (En av danskarnas kanoner exploderar och antänder kruttunnor med en explosion som följd.)
Orgelbössan ger eld framme vid grusvägen. Eld från hakebössor/musköter.
Paus framme vid vägen. Svenska fotfolket ställer nu åter upp framför batteriplatsen.
Glåpord kastas. Stridsrop utstötes. (De stupade på fältet bakom danskarna hämtas av likvagnen och ”återupplivas” succesivt och ansluter till huvudstyrkan.)
Fas 4: Huvudstrid
Huvudstriden. De båda styrkorna drabbar samman mellan grusvägen och batteriplatsen. Rejält viftande med fanor och trummande när styrkorna går mot varandra.
(De som slåss fullkontakt koncentreras till båda flyglarna, på behörigt avstånd till de övriga. Nollkontaktare står i bakre leden. Övriga i mitten.)
Slut 1:Efter ett tag viker svenskarna. Danskarna erövrar kanonerna. Marken beströdd med lik.
Slut 2: Danskarna viker, svenskarna står kvar.
Avslutning
Sist av allt ställer alla upp på vända mot publiken. Speakern presenterar de deltagande föreningarna. Ryttarna gör ytterligare några varv runt kanonerna.
Applåder.
Slut!