christofer wrote
Robert skrev:
Du har inte styrka som du får av att sätta din flatsida mot hans hugg.
Men Ringeck skriver korta eggen. Om ni hugger vertikalt med falskeggen mot axeln, hur får ni samtidigt falskeggen mot motståndarens hugg, och tillräckligt med kraft för att stoppa hans Zorn? Jag har fortfarande inte riktigt förstått hur ni gör, även om Zwerch i roterat koordinatsystem är en bra ledtråd. På bilderna ser det ut som om svärdet går som i en Schaytler, men man kliver ut kraftigt åt höger, runt svärdet, och hugger med falskeggen.
Mm. Jag rättade ju också Robert, som ni såg. Det är inte flatsidan man sätter mot hans svärd.
Samtidigt som du hugger ner från Vom Tag roterar du klingan så att hugget sker med falskeggen. Hugget behöver inte gå helt vertikalt, det kan gå lite snett uppifrån höger beroende på situation. Händerna går ordentligt ut åt vänster, ännu längre än de brukar vid ett zorn. Spetsen är vinklad inåt för att träffa motståndarens högra axel. Om du vill kan du använda tumgreppet på klingan som vid ett zwerch (tummen är då på insidan, förstås). Du träffar hans svärd med falskeggen och slår ner hans hugg som om det är kraftfullt då kommer att fångas av ditt snett utåt-neråtpekande framhjalt, där du är som allra starkast. Ju hårdare han slår desto längre ut på hans svaga hamnar bindningen vanligen, vilket gör dig ännu starkare. Det är därför det funkar så bra mot just "bufflarna". Allra bäst funkar det om hans hugg är lite väl flackt. Mot ett helt vertikalt hugg funkar det något sämre, då måste man göra lite av ett mellanting mellan zwerch och schiel, eller också ett vanligt zwerch.
Ditt hugg träffar antingen i hans höger axel eller, om du är lite längre bort, fortsätter ner och träffar högerarmen, varefter man lätt stöter mot bröst eller ansikte. Är du väldigt nära kan det hända att du träffar huvudet i stället för axeln, hugget kommer ju inte helt vertikalt utan lite snett uppifrån.
Bilder? Är det Meyer du tittar i då? Det är i så fall cirka 120 år senare och beskriver en ganska annorlunda typ av fäktning. På Meyers tid har du en sorts långsvärdssportfäktning där det anses oschysst att stöta, och där man använder federschwert som beter sig rätt annorlunda jämfört med ett normalt styvt stålsvärd. Var försiktig med att använda Meyer för att tolka Ringeck, det är inte alls säkert att de menar samma sak.
Eller är det Talhoffer du menar? Har inte tittat så mycket på hans schiel, hänvisa gärna till vilken "tafel" det är i så fall.
Ringeck säger absolut inget om att kliva ut åt höger när du gör schiel (däremot när du gör zwerch).
-Andreas