Jag har för mig att de extra svärden skulle tillfalla föreningen. Beställningen var väl dessutom kraftigt försenad.
Om stål (förenklat):
Järn(Fe)+Kol(C)=Stål
Kolhalt 0,1-0,3%= konstruktionsstål, det som förr kallades järn, icke härdbart. Aka bonnjärn, blötjärn, svartjärn.
Kolhalt 0,4-0,6%= Verktygsstål, ett härdbart stål lämpligt för t.ex. hammare, mejslar m.m.
Kolhalt 0,7-0,8%= Fjäderstål, ett hårdare stål men också lite sprödare.
Kolhalt 0,9%= Eggstål, Skithårt och lämpligt till eggar med hög skärpa.
Kolhalt 1,0-1,6%= Gjutstål
Kolhalt 2,0%= Gjutjärn
Alltså, ju högre kolhalt desto hårdare och sprödare. Med härdningen kan man kompensera för vissa egenskaper och genom att legera med olika metaller kan man få andra egenskaper. Min 18% crom ger "rostfritt" stål men man förlorar också i hårdhet. Mangan, magnesium, molybden, nickel m.m. kan användas för andra egenskaper.
Därav "krom-vanadiumstål" och "manganstål" men att säga "Kolstål" däremot är lika relevant som "kopparbrons", "träboisering", "Chai-te" eller "salsa-sås"